29 Mart 2006 tarihli Milliyet Gazetesinde Aslı Onat’ın Jan VOSS adındaki ressama sorduğu soruya verilen cevap çok güzel. Dikkatle okunması gerekiyor
Aslı Onat: "Eserlerinize kesme, biçme, yapıştırma gibi müdahalelerde de bulunuyorsunuz. Bu 'değiştirme’ kaygınız nereden kaynaklanıyor?"
Jan Voss: "Materyalleri değiştirmek benim için çok önemli. Bu tavır size işinizi farklı bir açıdan görme fırsatını veriyor. Bu tür müdahalelerin eseri zenginleştirdiğini düşünüyorum. Atölyemde öğrencilere ders verirken, mükemmel 'olmamaya’ çalışmalarını öğütlüyorum. Çünkü sanatçılık, kendi tekniğini yaratmayı gerektiriyor. “Sanatta öğrenilecek bir şey var mıdır?” diye bir soru vardır. Bu işle gerçekten uğraşacaksanız, başkalarından öğrenebilecekleriniz çok azdır. "
Bu cümleler daha önceden ifade ettiğimiz cümleleri ve öğrenme süreçlerinde yaratıcılık kullanılmaya başladıktan sonraki dönemde neler yapılması gerektiğini kısaca özetliyor.
NLP konusunda söylenen “mükemmellik” kelimesinin kişinin kendi içeriği ile olduğunu NLP ile bir ilgisinin bulunmadığını da göstermektedir. Benzer şekilde “başarı” söylemi de aynı sonuçları kapsamaktadır. NLP için bunu söyleyen kişi de kendisinin NLP’yi kullanarak başarılı olmak isteğini ifade ediyor olacaktır.
Öğrenme süreçlerine baktığımızda ise NLP bilgilerini öğrenen kişinin NLP tekniklerini kullanarak kendisine ait yeni bilgiler üretmesi NLP’yi farkında olmadığı yeterlilik düzeyinde kullanmaya başladıktan ve bunu içselleştirdikten sonra yaratıcılık süreci bu konu ile sürekli yeni bilgileri beynine aktarabiliyorsa başlayabilecektir.
Daha önce Play Back veya Sahibinin Sesi isimli yazı da aktardığımı gibi, başkalarının bilgilerini aktaran kişilerin istedikleri sonuçlara ulaşması mümkün olmayacaktır. Bu şekilde bilgi aktarımı ise aktarım değil anlatımdır. Dış Dil kullanılarak anlatılan bilgiler ise o anda yaşanan içeriklere uygun olamayacağından değişim sürecini başlatması mümkün değildir.
NLP bilgilerini kullanarak mükemmel veya başarılı olmaya çalışıldığında yaratıcılık süreci başlayamayacak ve kişi mükemmel olabilmek için, onların onaylayabileceği şeyleri söyleyecek, hata yapmamak, insanların mükemmel olduğunu kendisine söyleyebilmeleri için kendisini manipüle etmeye başlayacaklardır. Çoğu örnekte görüldüğü bu alanda doğal seleksiyon ortaya çıkacak NLP’de başarılı olamayan kişiler “Kişisel Gelişim Uzmanı”, Aile Koçu”, “Yaşam Koçu”, ve benzeri isimleri alarak NLP’den uzaklaşacaklardır ki, bu durumda olan çok sayıda kişiyi eğitim ve seminer piyasasında görebilmektiyiz.
Cengiz Eren
Sonuç: Olmaya çalıştığınızda olmanız mümkün olmayacaktır, yaratıcılığınızı kullanıp kendi bilgilerinizi üretecek duruma gelebilmek için kendi isteğinizle değişebilmeniz sizi düşündüğünüzden daha ileri noktalara taşıyabilir. Bu sürecin ise kaynakların zenginliği ile bağlantılı olduğunun bilinmesi gerekmektedir.
Aslı Onat’a bu soruyu sorduğu ve Jan Voss’a bu cevabı verdiği için teşekkür ederiz.