Değişim Zor mu? Kolay mı?

Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Günümüzün en önemli sorularından biri değişim ve değişimin nasıl gerçekleştirileceği. Değişim bazen zor bazen kolay olabiliyor. Değişimin kendisi de değişiyor mu? Yazının ana konusu bu.

Genel olarak dünyaya ve doğaya baktığımızda değişim hızlanıyor. Mevsimler, depremler, seller, fırtınalar, tsunamiler aslında doğadaki hızlı değişimin göstergeleri. Bu değişimi takip edebilmek oldukça önemli. Değişim olmadan önce değişebilmek ise daha da önemli sayılabilir.

kirlangic.jpgDünyanın her tarafından kolayca haber alabildiğimiz için ortaya çıkan olayları takip edebiliyor ve değişimin ne kadar hızlı olduğunu görebiliyoruz. Washington'da verilen bir karar, ortadoğu'yu ve ortadoğuda yaşayanların hayatını inanılmaz ölçüde etkiliyor. Fed Başkanının faiz kararı düya borsalarında sarsıntıya sebep olabiliyor.Petrol fiyatlarının artması sonucunda benzine yapılan zam kişilerin hayatını bir ölçüde etkiliyecektir.

Doğal ve Toplumsal sistematikte oluşan bu değişimlere benzer değişimler kişisel ve kurumsal düzeyde de gerçekleşmektedir. Kişisel olarak farkında olmadan değişime direnç gösterilip gösterilmediği de sorgulanabilir. Formamı çıkarırım, gömleğimi değiştiririm gibi sözcükler kişilerin görünüş olarak değişebileceklerini ifade ederken derin yapıda varolan sistematiğin değişmesinin kolay olmayacağını göstermektedir.

Halbuki değişimde değişmektedir. Sürekli olarak ama yavas olarak gerçekleşen değişimden, kesikli ama hızlı bir değişim sürecine geçmekteyiz. Kesikli değişim sürecini yaşarken farkında olmadan tepkilerimiz "çok" olabilir. Bir anda çok sevinebilir veya bir an sonra çok üzülebiliriz. Bu sürece geçildiğinde ise farkında olmadan kesikli duygusal durumlara bağımlılıkta artacaktır. Bunlar borsa, kumar, futbol oynamak ve seyrektek, yarışmalıspor içerikleri olarak tanımlanabilir.

Halbuki kesikli duygusal durumların yaşanması gereken tek içerik vardır. O da hayatımızın tehlikeye girdiği anlar olmalıdır. Bunun dışındaki süreçler farkında olmadan değişime direnç ortaya çıkaracak ve yaratıcılığın kullanmasını engelleyecektir.

Dış dünyadan bize ulaşan önermelerle yapılan değişim bize hiçbir yarar sağlamamaktadır. Deprem 20.000.000 kişinin hayatını değiştiğrmesine rağmen dış önerme ile yapılan bu değişim kimseye yarar sağlamamıştır. Ancak değişimin kolay olabileceğine dair en önemli örnek cep telefonlarıdır. Cep telefonu ilk çıktığında ortaya çıkan sonuçlarla bu gün yaklaşık olarak 30.000.000 adet cep telefonunun kullanılabilir durumda olması Türk insanının kendi hayatını kolaylaştıran içeriklerde ne kadar kolay değişebileceğine dair bir gösterge sayılabilir.

Değişimin yapılabilmesi için karar verilmesi ve operasyona geçilmeis bu süreci düşünüldüğünden daha çok hızlandıracaktır.

Resimde görülenler 3 adet yiyecek bekleyen kırlangıç yavrularıdır. Daha sonra bu yavrular havada süper manevralar yapan kırlangıçlar haline gelmektedirler. Onlarda değişimi doğal olarak yaşamaya devam etmektedir.

 

TOP