Futbol ve Şiddet
- Son Güncelleme: Cuma, 20 Nisan 2018 10:40
- Cengiz EREN tarafından yazıldı.
- Gösterim: 3782
Futbol ve Şiddet
Günümüzde futbol ve şiddet birbirine çok yakın hale geldi ve giderek artıyor. Sadece ülkemizde değil gelişmiş denilen ülkelerde de şiddetin arttığını görüyoruz.
Dikkatli olarak bakıldığında bu sonuç hiç de düşünülmeyen bir sonuç değil. Ülkemizde futbol ve şiddet bağlantılarını detaylı olarak inceleyeceğiz
Futbol Oyunu
.Futbol iki kale, ,ikiye bölümüş bir saha ve bu sahalar içinde belli bölümlemeler var. Kuralları var futbolun, hakemleri var ve tabii oyuncuları da. Antrenörler ve yedek oyuncular saha dışında Tribünlerde ise seyirciler var. Ancak futbol bir endüstri haline dönüşmüş durumda. Taraftarlar ise tuttukları takımın müşterisi haline gelmiş durumda. Bütün bunlar futboldaki şiddeti açıklamıyor.
Dikkatli olarak bakıldığında şiddeti yaygınlaşması oldukça önemli süreçleri yaşanmayı gerektirdi. Şiddetin artmasında takım tutan taraftarların başarı ihtiyacı kadar, kişilerin zihinlerine aktarılan bilgilerin sonuçları da ayrıca.
Özellikle büyük takımlar kendi aralarındaki maçları birlikte seyrederken ayrıştılar ve her takımın taraftarı kendi sahasında oynadığı maçı seyretmeye başladı. Deplasmanda oynayan takımın seyircileri stadlardan uzaklaştırıldılar.
Futbolda Şiddet nasıl arttı?
Televizyon yayınlarının artması ile futbol yorum programları arttı. Yorum programlarının izlenmesi için sert ve tartışma yaratan ifadelerin kullanılması şiddetin başlangıcı oldu. Oynanan futbolu değerlendirmek için hazırlanan "futbol Muppet Show'ları" takım tutan yorumcuların takımlarını tutmak adıa karşı takımı veya hakemleri şiddetli şekilde eleştirmeleri de şiddetin başlangıcına dahildir.
Sonra daha da önemli olaylar oldu. Başarı veya sonuç oynanan futboldan daha önemli hale geldi. Takım tutan taraftarlar kendilerinde ola başarı boşluklarını takımlarının aldığı sonuçlarla doldurmaya başladılar. Takımı galip geldiğinde sorun çıkarmayan bu durum takım mağlup olduğunda kişi kendisinde varolan başarısızlığı farkederek tepkilerini kontrol edemez hale geldi. Sloganlarında bu anlamda etkisi varsayılabilir.
Yenilmekten kormuyoruz ama nefret ediyoruz.
Galip Gelmek için savaştık.
Savaşan bir takım yarattık.
Korkaklar hergün cesurlar bir kere ölür.
Ölmeye Ölmeye Geldik.
Ölümüne .......... luyuz/lıyız/liyiz.
Assanız da ............ liyiz, lıyız, luyuz.
ve benzeri sloganlar şiddetin giderek artmasını sağladı.
Türkiye Futbol Federasyonunun Ali Taran'a yaptırdığı "Lütfen" kampanyası da şiddeti arttıran önemli bir unsur idi. Böylece şiddet artmaya devam etti. Daha önce fanatik taraftarların Taksim'de ölümüne neden oldukları ingiliz holigan, bir stadda bıçaklanarak öldürülen taraftar şiddetin çok artacağına dair deiller olarak gösterilebilir.
Şiddeti Kim arttırdı?
Hakemleri eleştiren eleştirn yöneticiler ve yorumcular, başarının herşeyden önemli olduğunu düşünen yönetici ve antrenörler, fanatik olarak takım tutan yorumcular, kontrollarını kaybedip sahada kavga edip kırmızı kart gören oyuncular ve takımın başarısını kendi başarısı gibi görmek isteyen ama kendilerini başarısız gören taraftarlar şiddeti arttıran unsurlar olarak sayılabilir.
Şiddet Nasıl Azalır?
Şiddetin azalması için tek şart kişilerin kendileri ile barışabilmesi ve maçlara eğlenmek ve keyif almak için gitmeleri. Yorumcuların hepsinin takım tutmaktan vazgeçmeleri. Sonuç odaklı futbol yerine, eğlendiren keyif veren ve göze hoş görünen futbol oynanması. En önemlisi de kişilerin kendi yaptıkları şeyler ile kendilerinin başarılı olduklarını hissetmeleri.
Bir başkan, bir televizyon programında hayatımda önce Takımım, sonra takımım, daha sonra takımım ve dördüncü olarak ailem gelir diyordu. Kendisini futbola bu kadar kaptıran bir kişinin başkanlığı da şiddete neden olacaktır doğal olarak. Yöneticilerin seçilmiş yöneticiler yerine konusunda eğitimli atanmış profesyonellerden oluşması önemli bir değişim sürecini de başlatacaktır.
Şiddetten en çok zararı insanlar gördüğü gibi futbol da görmektedir ve fanatik olmayan taraftarlar sahadan çekilmektedir. Doğal olarak bu kişiler bir müddet sonra televizyondan da maç seyretmekten vazgeçecekler, futbol biraz daha zarar görecektir
Ek: 12 5 2013 tarihli Galatasaray Fenerbahçe maçından sonra evinde dönerken öldürülen Burak Yıldırım'ın yaşadıkları, futbolun geldiği son noktayı gösteriyor. Şiddet futbola biraz daha yayılmış durumda. Sinirli başkanlar, sahadan atılan teknik direktörler, sinirli ve kavga eden, boğaza sarılan futbolcular, futbolu biraz daha şiddetli hale getiriyor. Şiddetin daha da artacağını görmek kimseyi şaşırtmamalı değişim olmadıktan sonra.
Cengiz Eren
NLP Uzmanı ve Eğitmeni
İlgili Linkler:
- Futbol ve Barış Posta NLP Yazılarından
- Lütfen Kampanyası Tribün Terörü Şike Futbolun son durumu
- Futbol\'un Hayatı
- Fatih Terim Siz Hasta mısınız ya?
- Başarısız olmamaya çalışan Fatih Terim
- Fatih Terim, Milli Takım, Yunanistan, Norveç MaçlarıAziz Yıldırım Alex hakkında konuştu
- Tarihe Geçecek 3 A Savaşı Aziz, Aykut, Alex