Final Maçı Depresyonu 1

Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Fenerbahçe Galatasaray MaçıFutbol Ve Final Maçı

Burada anlatılan maç, o maç.   Helikopterden ve yoldan gelen sesler, olanları anlatıyor gibiydi. Maç başlamadan önce stadın etrafını söyle bir dolaştım. 

Kızıltoprak Polisler ve Taraflarlar

Yerlerde pet şişeler, etrafta polisler ve üzerlerinde forma olan sayısız taraftar vardı. Bir içerikte de olsa tektip olmaya çalışmak bana ilginç geliyordu.Poislerin miğferleri ve plastik koruyucuları, Star Wars filminden fırlamış gibi idi.  Biraz sonra olacaklara doğru ışınlanacaklardı sanki. Bir birinin kafası yarıldı ambulans çağırın diye polisler bağırıyordu. Güneş henüz batmamıştı ve her yer aydınlıktı. Yüzlerdeki ifade de ise bir korku vardı, gülmeyen yüzlerde. Hem stadın içinde olamamanın, dışarıda kalmanın hüznü ve hem de daha önce kaybedilen iki final maçı.Yüzlerin gergin olması, binlerin, onbinlerin gergin olması normal sayılabilirdi.

Canlı Bir Organizma

Maçı izlemedim ve seyretmedim. Ancak staddan gelen sesleri duyuyordum. Bu sesler bazen kızgınlıkla, bazen sevinçle söylenen tezahüratlar oluyordu. Aniden yükselen sesler faul yapıldığını gösteriyordu. Koca stad canlı bir organizma gibi sesler çıkarıyordu. Sonra sesler azalmaya başladı ve sesler kesildi. Sesler kesildiğinde ise projektörü olan bir helikopterin sürekli olarak dönmeye başladığını gördüm. Epey bir zaman dolastı tepede. İstasyonda ise maçtan çıkan, sessizce bekleşen üniformalı yüzlerce kişi geliyor ve tren onları alıp götürüyordu. Tren hareket ettiğinde, tekerlekler rayı eziyor ve ray da buna karşılık kızıyor gibi seler çıkarıyordu. İstanyonda ise giden insanların yaşadığı zor gecenin hüznü, bir sis gibi kalmaya devam ediyor ve yeniden gelenleri sarıyordu.

Bağdat Caddesi

Sonra aşağıya inmeye karar verdim. Yürümeye başladım. Gördüğüm gözleri kızarmış insanlardı. Ne olduğunu anlamamıştım ancak okulun yanından geçerken gözlerim yanmaya başladı. Yolda bekleyen arabaların egzosundan diye düşünmüştüm. Aşağıya doğru indikçe yanma arttı ve caddede herkesin gözleri kırmızı ve yaşlı idi.  Benimde gözlerim yanarak yaşarıyordu. Girdiğim bakkalın gözleri de kıpkırmızı idi,ışıkta daha belirgin şekilde. "Ne oldu" diye sordum. "Ağabey hiç sorma, karmakarışık oldu etraf" dedi. "Bir kapıları kapattığımız halde böyleyiz." Boğazımdaki yanmayı önlemek için bir su aldım ve çıktım. İleriye baktığımda cadde savaş alanı sonrası bir durumdaydı. Trafik yoktu, araçlar yoktu ve herkes korkulu bir tedirginlik için de beklemeye devam ediyordu. Tepede uçan ışıklı helikoptere bir kaç tane havai fişek atıldığını kimse yazmadı.

Neden Böyle Oldu

Neden böyle oldu? sorusu herkesin bildiği bir soru gibi görünüyor. Fenerbahçe Cemaat çatısması diyenler de var, Aziz yıldırım'ın içeride olmasının etkisi olduğunu söyleyenler de. Bütün bunlar yaşananları açıklayabilir mi? Her ülkede eğlence aracı, bazı ülkelerde toplumu uyutma aracı olan futbol  Türkiye'de farklı bir görev üstleniyor, ve değişimin başlangıç noktası olmaya doğru ilerliyor mu? Bunu göreceğiz ama bu kolay değil. Kuralları ile, hem üst yapı ve hem de maçların yönetilme biçimi ile futbol demokratik bir oyun değil. Bu yüzdendir ki, taraftarlar başka takımların stadlarına çok sınırlı sayıda alınıyorlar.

Neden Böyle oldu? sorusunun cevabı gelecek yazıda. Ancak bu yaşanan olaylar, kullanılan cümleler ve hayatta gösterilemeyen tepkilerle ilgili. Zihinsel süreçlerle ilgili açıklama yapıldığında daha farklı göreceğinize eminim, tabii fanatik taraftar değilseniz.

Bu maçtan sonra Fenerbahçe takımı şampiyonluk yarışının başabaş gittiği ligde geride kalmaya devam etti. Şampiyonm olamadı. Çünkü son maçlarda kaybedilen şampiyonluklar Fenerbahçe takımının zihninde  ve aynı şekilde taraftarların zihninde önemli sonuçlara yol açtı.  Kaybetmemek için kazanmamak stratejisinden dolayı açık ara şampiyon olamadığı durumlarda şampiyonluğu önceden kaybetti.

NLP Teknikleri

Teknik direkrör, yöneticiler biraz NLPve NLP  teknikleri öğrenselerdi, sisteminz zihinsel olarak nasıl çalıştığını farkedecekler ve değişim süreci ile final maçı depresyonundan takımlarını kurtarabileceklerdi.

Farkında olunmayan bu süreç hala yaşanmaya devam ediyor.

Cengiz Eren

NLP Uzmanı ve Eğitmeni

http://www.erenlp.com

Final Maçı Depresyonu 2Şiddet, Futboldaki Şiddet, KatliamBaşarısız olmamaya çalışan Fatih Terim Fatih Terim, Milli Takım, Yunanistan, Norveç Maçları Fatih Terim + Acar Baltaş

 

TOP